Üretim

Gönderen Konu: Üretim  (Okunma sayısı 6004 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MAX

  • Ziyaretçi
Üretim
« : 12.04.2007, 08:51 »
Merhaba arkadaşlar! Üretim hakkinda bilgiler isyiroum.Her yerde aynı dökumanlar! Daha fazla bilgisi ve ya dökumani olan varsa lütven paylaşsin..Hepinize teşekkurler!

Çevrimdışı Monsieur®

  • LogoDestek Yönetim
  • Logo Uzmanı
  • *****
  • Karma: 38
Ynt: Üretim
« Yanıtla #1 : 12.04.2007, 15:40 »
Ne üretimi yapıyorsunuz...

Çevrimdışı Erdoğan

  • Logo Sistem Administrator
  • Logo Uzmanı
  • *****
  • Karma: 27
  • Bilgi Paylaşıldıkca Değer Kazanır.
Ynt: Üretim
« Yanıtla #2 : 13.04.2007, 22:17 »
Selamlar
sorun üretim kısmına gelince ortalık dökümandan geçilmez. Fakat sadece unity dökümanlarına bakmayın sap ın ve benzeri dökümanları google dan arayın. mrp, mps, erp vb.. yazarak arayın tahminizden daha çok dökümanla karşılaşacaksınız. Bu arada unity ile hangi dökümanlara ihtiyacınız varsa yazın mailinize göndereyim.
Kolay Gelsin

MAX

  • Ziyaretçi
Ynt: Üretim
« Yanıtla #3 : 16.04.2007, 12:42 »
Mutfak mobilyasi ve Lambir-Uretimi
Lutfen babkm@mail.ru -ya gondere bilirsinizmi?

Çevrimdışı excalibur38

  • Yeni Kullanıcı
  • *
  • Karma: 0
Ynt: Üretim
« Yanıtla #4 : 17.05.2011, 08:45 »
bende mobilya sektöründeyim yatak odası yemek odası üretimi yapıyoruz banada üretim ve planlama ile ilgili döküman yollarmısınız mail adresim : turgaysahin@hotmail.com şimdiden teşekkür ederim

merek1983

  • Ziyaretçi
Ynt: Üretim
« Yanıtla #5 : 28.05.2011, 02:58 »
Üretimi Biraz Bende Anlatayım :D

1-   İş Emri Statü Değişikliği Kontrolleri
İş Emri statü değişikliği ve otomatik malzeme çekişi parametresine bağlı olarak açılan “Gerçekleşen Miktar Giriş” ekranında malzemeler için stok seviyesi kontrolü yapılacaktır. Buna göre ilgili parametre “İşlem Durdurulacak” ise;
-   Gerçekleşen fişler oluşturulmayacak
-   Üretim Emri Statüsü değişmeyecektir
Bu esnada miktarsal değişiklikler yapılıp kontrole takılmayacak koşullar yaratıldığında ise, işlemlere devam edilebilecektir.
2-   Üretim Emri Toplu Standart Maliyet Hesaplama İşlemi
Üretim Emrilerinin Standart Maliyetleri’nin topluca hesaplanması işlemidir.
Üretim Kontrol > İşlemler içerisinden ulaşılıp malzeme maliyetleri için kullanılması istenen birim maliyetin ne olduğu belirlenip hesaplatma işlemi yapılır.
Hesaplamaya katılan üretim emirleri Standart ya da Gerçekleşen maliyetleri muhasebeleşmemiş olan üretim emirleridir.
3-   Planlı Hareketler Takibi( Güncel Stok İhtiyaç Listesi)
Malzemelerin henüz gerçekleşmemiş olan “Planlanan” hareketlerinin izlendiği
bilgi penceresidir. Bu sayede sistem tarihindeki fiili stok miktarına göre planlanan hareketler ve buna göre oluşan toplamlar takip edilebilir. Malzeme Kartı üzerinden F9> Planlı Malzeme Hareketleri seçenekleri ile ulaşılır.
      Bu pencerede listelenene hareketler şunlardır;
•   Planlanan Malzeme Fişleri’nin gerçekleşmeyen kısımları
•   Alınan / Verilen Siparişler’in sevkedilmeyen kısımları ( Sipariş statüsü farketmemektedir )
•   Üretim Planlama Önerileri’nin gerçekleşmeyen kısımları
•   Bağımlı İhtiyaç ( Öneriye neden olan ihtiyaç )
•   Talep Fişleri’nin gerçekleşmeyen kısımları
Bu hareketlerden Siparişler, Öneriler, Talep Fişleri ve Bağımlı İhtiyaç miktarları hareketlerin Teslim Tarihine göre, Planlanan Fişler ise Fiş Tarihine göre listelenirler. Ekranda görülen rakamlar ana birim cinsinden olacaktır.
      Planlanlama Önerileri fabrikaya göre belirlenir. İzlenmesi istenen planlı hareketlerin hangi fabrikaya ati olacağına bu ekrandan karar verilir.

 
      Açılan pencerede kayıtların izlenme şekli aşağıda gösterilmiştir. Buna gore, Kalan Miktar kolonunda görülen son toplam, tüm planlanan hareketlerin gerçekleşmesi durumunda oluşacak olan toplamdır.
 
4-   Sipariş İçerisinden Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi
Alınan Sipariş girişi esnasında, o siparişe özgü olarak üretim özelliklerinin değişmesi durumunda bu ek bilgiler, sipariş satırı üzerinden F9 > Üretim Açıklamaları penceresine eklenebilir.

 
Buraya yazılan bilgi,
•   Sipariş üzerinden üretim emri oluşturulması durumunda
•   Üretim Emri içerisinden sipariş bağlantısı kurulması durumunda
oluşturulan üretim emrinin Açıklama kısmına aktarılacaktır.
      
 

merek1983

  • Ziyaretçi
Ynt: Üretim
« Yanıtla #6 : 28.05.2011, 03:05 »
Parça Parça Atıyorum :D
Üretim kavramları

Operasyon(operation): Üretim sürecinin, yani işlemin hangi kaynak ve iş istasyonlarında tamamlanacağının tanımlandığı bölümdür.

Rota(route):Bir ürünün sırasıyla hangi  operasyonlardan  geçtiğini gösterir.Bu operasyonlardaki  hazırlık ve işleme zamanları da belirtilerek işgücü planlamaya veri oluşturulur. (Bir üretimin gerçekleşmesi için gerekli operasyonları  sıralarıyla listeleyen bir kayıttır) yapılacak üretim işlemleri sırasında, malzemelerin hangi işlemlerden geçeceğini belirlemek için kullanılır.Gk2v3de rota kavramı yoktur.

Ürün ağacı(Bill of Material Tree) Bir ürünün imali için gereken parçaların bir listesidir. Bu parçalar hammadde, yarı mamul veya doğrudan ürüne katılmayan ancak  imali için gerekli bileşenlerden oluşabilir.

Ürün ağacını patlatma/toparlama: Bir ürün ağacının en üst seviyesinden başlanarak, tüm satınalınan bileşenlerin ihtiyaçlarının hesaplanması sürecidir. Bunun tam tersi toparlanma ise, özellikle bir parçanın hangi ana ürün/ürünlerde kullanıldığını öğrenmek için kullanılır.

Yan ürün(by-product): Üretim sonucunda çıkması planlanmayan mamul yada yarı mamuldür.Yan ürün için; yan ürün olarak çıktığı reçete kullanılarak üretim emri verilemez yani kendisi ayrıca planlanmaz.

Ek ürün(co-product): Üretim sonucunda çıkması planlanan mamul yada yarı mamuldür. Üretim sürecinde ana ürün yanında elde edilen üründür.Ek ürün için ,ek ürün olarak çıktığı reçete kullanılarak üretim emri verilebilir.
 
Sanal yarı mamul(pseude semi product): Hiç stoklama egilimi bulunmayan parçalar için kullanılır.Bu parçalara (geçici ara montaj gibi düşünüyoruz) planlanmış emirler verilmez ve bu aramontajı hayalet olarak tanımlanır. Yani mamül için üretilmesi gereken ancak yine mamülün rotasında hemen tüketilen ve stoklanma egilimi olmayan parçalar için kullanılacaktır.MRP sisteminde aramontaja gelindiginde aramontaj atlanarak altındaki parçaların ihtiyacı saptanır . Unityde bu kavram karşılık olarak sanal yarımamül kavramı kullanılacaktır (phesudo bill of material-sahte ürün agacı)
Bağlı olduğu reçetedeki yarı mamul satırının sanal ym olması durumunda  baglı olduğu reçeteye bir üretim emri verildiginde aynı üretim emri içinde bu yarı mamul önce üretilir sonra tüketilir ve ana ürün elde edilir. Üretim sürecinde üretilen ve aynı süreçte tüketilen, stoklanmayan  yarımamullerdir.Yarımamul reçete içerisinde sanal olarak tanımlanmışsa baglı olduğu reçeteye üretim emri verilip ihtiyaç hesaplaması yapıldığında bu yarımamulun stoktaki miktarı göz önüne alınmaz.


Güvenlik stok(safety stock):Piyasadaki dalgalanmalara karşın üretimi aksatmayacak şekilde elde tutulması gereken stok seviyesidir.

Revizyon(revision): Değişikliklerin kaydedilmesi için kullanılır.

Mamul(finished good): Üretim sonunda çıktı olarak kullanılan malzemelerdir.

Yarı mamul(semi finished good) : Üretilerek kullanılan malzemelerdir.Ancak bu malzemelerin  üretim süreci henüz sona ermemiştir.

Hammadde(raw material): Üretim sürecinde girdi olarak kullanılan malzemelerdir.

Üretim Kaynak Planlaması(MRP II)

Gerekesinim planlaması önce sadece malzeme üzerine yogunlaştı ve mrp olarak isimlendirildi.Daha sonra işçilik ve makina gereksinimleri de katılarak kapasite planlandı. Böylece malzeme gereksinim planlama olan mrp üretim kaynak planlamsı olan mrp ıı olarak genişledi. Üretim kaynak planlaması bir yönetim bilgi sistemidir. Üretim kararlarını bir girdi olarak alır ve bunlarının sonuçlarını raporlamanızı saglar.

Ana üretim çizelgeleme(MPS)

Üretim kaynak planlaması sisteminde planlama işlevleri ana üretim çizelgeleme (master production schedulıng) işlemi ile başlar. Mps belli bir planlama ufku içinde satılacak veya üretilecek tüm malzemelerin hangi tarihte ve ne miktarda temin edilecegini gösteren bir çizelgedir. Bagımsız talebin (müşteri siparişi,talep) girildigi bölümdür. Ana üretim çizelgesinin girdilerini satış siparişleri , tahminler ve stok durumu oluşturur. Mps oluştuktan sonra kapa kapasite planlama ile eldeki kaynakların planlanan üretimleri gerçekleştirmek için yeterliliği incelenir.

Malzeme ihtiyaç Planlamsı(MRP)

Ana üretim çizlegesinde yer alan ürünleri zamanında ve istenen miktarda üretebilmek için gerekli girdileri nezaman ve ne miktarda almamız veya üretmemiz gerektiğini saptar. Mrp nin girdileri ana üretim çizlegesi , stok durumu , ürün agacı ve açık siparişlerdir. (planlı girişler, planlı çıkışlar,açık satın alma siparişleri,varsa satış siparişleri) . Mrp nin sonucunda sistem öneri satın alma siparişleri ve üretim emirleri oluşturur.

Mrp her malzemeye olan ihtiyacı (bagımlı ihtiyaç) üretim sırasında onu kullanan malzemeye olan ihtiyaca göre saptar. Çıktı ürüne olan ihtiyaç mps de yar alır. Ürün agacı bilgileri kullanılarak üretime giren malzemeler ve gerekli miktarları ve bunların temin süreleri saptanır . Mrp eldeki stok miktarını ve açık siparişleri dikkate alarak net ihtiyacı saptar. Lot size yöntemleri ile öneri satın alma veya üretim emirleri oluşturur.


Kaba kapasite planlama(Rough Cut Capacity Check-RCC)

Mps in kapasitenin yeterliliği konusunda gerçekçi olması gerekir.Rcc mps’in önemli kapasitelerinin yeterliliklerinin kontrolünde kullanılan kaba bir araçtır.Bu degerlendirmenin temelinde kapasite gerkesinim matrisi yatar.Bu matriste yer alan  parametreler kontrolü gerekli kritik kapasiteler (genellikle darbogaz kapasiteler) ve mps itemlardır.Tüm mamüllerin üretilebilmesi için planlı kapasite gereksinimi mevcut kapasite ile karşılaştırılır.Kapasitenin yetersiz olduğu durumlarda siparişler öne yada arkaya kaydırılır yada ek kapasite yaratılır. Rcc de tüm makinaları teker teker kontrol etmege gerek yoktur sadece doluluk oranı yüksek makinalar/insanlar böyle bir kontrola tabi tutulur.

Kapasite ihtiyaç planlama(CRP)

Mrp sonucu oluşan üretim emirlerini uyguladığımızda var olan kapasitenin aşılıp aşılmayacagını kontrol etmemize yarar. CRP nin girdileri mrp sonucu oluşan üretim emirleri ve rota bilgisidir. Crp içinde emirleri öne çekme veya öteleme gibi kapasite kısıtlarını ortadan kaldırmaya yönelik analizler gerçekleştirlebilir.
CRP mrp ‘ nin ürettiği iş emirlerine bakıp bu iş emirlerini iş istasyonlarına dagıtır. CRP planlanan iş yükü için gereken insan gücü va makina çalışma saatini eldeki kapasite ile karşılaştıran bir kapasite yük grafiği oluşturur. CRP sadece planın sonuçlarını ortaya koyar öncelikleri degiştirmez.


Üretim Kontrol

Kaynak ve malzeme planlaması bittikten sonra  yürütme faaliyetlerine  başlıyabilirsiniz. Bunun için üretim kontrol ve satın alma modülleri kullanılacaktır. Üretim kontrol sistemi gerçekleşen üretimleri takip eder ve ilgili maliyet verilerini oluşturur. Üretim kontrol sitemi maliyet muhasebesi sitemi ile desteklenir. Ana işlevi emri başlatma, güncelleme ve izlemedir.

Temel üretim kontrol aracı üretim emridir.Üretimle ilgili planlanan ve gerçekleşen bilgileri üretim emri bazında tutulur.


Üretim Sistemleri
 
Üretim yapan firmalar çizelgeleme şekli açısından üçe ayrılırlar

-stoga üretim yapan firmalar: Müşteri siparişleri mallar raftan alınarak karşılanır.Bu durumda talep tahmine dayalıdır. Üretim talep kesin olarak bilinmeden başlar.

-sipariş üzerine üretim yapan firmalar: Her müşteriye farklı özellikler içeren ürünler üretildigi için üretim planlama işlevleri daha karmaşık ve zordur. Ana üretim çizlegesi var olan siparişlere dayandırılır. Gerçekleşen ve planlananı karşılaştırmak müşteri sorularını yanıtlıyabilmek için üreim durumu her an takip edilmelidir.

-sipariş üzerine montaj yapan firmalar : Yukardaki iki sistemin karışımı olan bir yapıdır.Az sayıda sabit alt montaj birden çok üründe kullanılabilir. Son montaj sipariş üzerine yapılır.


 


 Malzeme Sınıfları
         
Malzeme Sınıfı; kendilerine bağlı birçok malzeme bulunan sanal sınıf ve tablolardır. Malzeme üretim aşamasından  alış ve satışa kadar malzeme sınıfı şeklindeki  sanal sınıf veya tabloları tarafından alınıp satılabilirler.Belirli özellikteki malzemeler bir  grup altında toplanabilir ve bu grup bazında  raporlama yapılabilir.
Malzeme sınıfları GENEL ve TABLOLU olmalk üzere iki şekilde        oluşturulabilir.

     
                          Genel malzeme sınıfı




 Malzeme Sınıfı           Genel Malzeme Sınıfı       Tablolu Malzeme Sınıfı
                                                                                                                               
                                                                                   
                                                                                      Malzeme           




Malzeme sınıf yapısını kullanmanın 3 önemli nedeni olabilir;
 
1.   Baskınlık özelliği: Malzeme sınıf bağlantıları özelliği ile bir malzeme sınıfının kendisine bağlı malzemeleri üzerinde Genel Bilgiler, Ambar Parametreleri, Birimler, Fiyatlar, Tedarikçi, Muhasebe Hesapları ve KKK Atama özellikleri üzerinde baskınlık kurulabilir. Yani bu parametrelerde değişiklik olması durumunda, eğer sınıf bağlantıları penceresinde ilgili alana check atılmış ise baskınlık/güncelleme yapılabilir, bunun için malzeme sınıfında değişiklik yapılması yeterlidir.
2.   Hareket Kolaylığı: Malzeme hareketleri malzeme sınıfları şeklinde girilerek aslında hareketlerin tek bir satır olarak girilmesi, detaylarda malzemelerin takip edilmesi     
3.    Raporlamada kolaylık: Raporların malzeme sınıfları şeklinde toplu olarak alınması sözkonusudur.

Eğer bu nedenler kullanılmayacak ise malzeme sınıfı yaratmak külfet olacaktır. Bu nedenle ihtiyaç iyi belirlenmelidir.


“Genel” malzeme sınıfı en esnek gruptur.
Bir genel malzeme sınıfı altına; başka bir genel malzeme sınıfı, tablolu malzeme sınıfı ya da malzeme bağlanabilir.
“Tablolu” malzeme sınıfı ise Genel malzeme sınıfına bağlanabilir ancak bir başka tablolu malzeme sınıfına bağlanamaz
 Malzemeler için ise aşağıdaki üç madde sözkonusu olabilir;

1.Birden fazla genel malzeme sınıfına bağlı olabilir.
2.Sadece bir tablolu malzeme sınıfına bağlı olabilir.
3.Herhangi bir gruba bağlı olmayabilir.

Bir malzeme eger birden fazla genel malzeme sınıfına baglanmışsa bu malzeme için sınıf baglantıları tabında aynı baskınlık özelliği için sadece tek bir sınıf için ilişki kurulabilir.

Kendine baglı başka malzeme sınıfları bulunan genel malzeme sınıfları için dagıtım şablonu tanımlanırken bu malzeme sınıfına baglı alt malzeme sınfları listelenmez sadece kendisine direkt baglı olan malzmeler ve ve alt malzeme sınıfılarına baglı  malzemeler listelenir.Genel malzeme sınıfları ile hareket girişlerinde de aynı kural geçerlidir.Eger genel malzeme sınıfı için şablon tanımlanmamşışsa hareket girişi esnasında F9  malzeme sınıfı detay satırları ile bu sınıfa ait hangi malzemeler ile haraket yapaılacagı seçilir.Ancak burada da baglı alt malzeme sınıfları listelenmeyecek sadece kendisine direkt baglı olan yada alt malzeme sınıfına baglı olan malzemrler listelenecektir.

Malzeme ve malzeme sınıfları bağlantısını kurmanın çeşitli yolları vardır;
1.Malzeme browser’ı üzerinden F9 Sınıf Bağlantıları penceresi ile
2.Malzeme tablosu hücrelerinden malzeme browser’ına ulaşılarak seçilmesi ile
3.Sınıf agacı üzerinden

Bir malzemenin Tablolu malzeme sınıfına bağlanabilmesi için “Malzeme Tablosu”ndaki genel bilgiler penceresi ile birim set tanımları aynı olmak zorundadır. Sınıf bağlantı penceresinde Tablolu malzeme sınıfı bağlantısı sırasında  “genel” ve “ birimler” sayfaları otomatik işaretli gelir ve değiştirilemez. Genel malzeme sınıfında böyle bir zorunluluk yoktur. Ancak genel ms için dagıtım şablonu tanımlama veya genel ms ile haraket girişi esansında f9 malzeme sınıfı detay satırlarında  ms ile aynı birim setine sahip olan malzemeler kullanılabilecektir.
Malzeme tablosu üzerinden F10 ile seçilerek atama yapılırken malzeme özelliklikleri ve biriminin aynı olması gerekmez program bu esnada malzemeye ait özelliği tabloda hücrenin gerektirdiği özellik olarak güncelliyecektir.Ancak malzeme üzerinden “Sınıf Bağlantıları”  özelliği ile atanma yapılırken, malzeme özelliklerinin tablodaki malzeme özellikleri ile aynı olması gerekir. Aksi takdirde sınıf baglantısına izin vermeyecektir.Tablo için özellik girilmesi şarttır, aksi halde tablo oluşmaz, Genel malzeme sınıfı için  ise gerekli değildir.

Genel malzeme sınıfında, sınıfa ait detay bilgiler hareket girişi sırasında F9 detay penceresindeki “Dağıtım Şablonu Uygula” veya “Malzeme sınıfı detay satırları”
pencerelerinden girilir. Dağıtım şablonu uygulaması, girilen hareket eğer şablonda belirtilen tarihler arasında ise olur.Dağıtım katsayısı miktar anlamındadır,  % değildir.
Hareket girişleri sırasında “Malzeme Tablosu” penceresi üzerinde ilgili tablodaki malzemeler seçilip, miktar, fiyat bilgileri girilir. Bu tablo matris şeklindedir. Özelliklerin sayısına ve satır/sütun düzenine göre matris oluşturulur, satır/ sütun öncelikleri değiştirilerek matris istenildiği gibi değiştirilebilir.
Dağıtım şablonu veya malzeme tablosu hep standart miktarlarda sipariş alım ve satımı yapılması gerektiği durumlarda bir kez hazırlanıp, kullanılabilir ya da üzerinde değişiklikler  yapılarak aynı şablon kullanılabilir.
Bir malzemenin Tablolu ya da Genel malzeme sınıfa bağlanması malzeme üzerinden açılan “sınıf bağlantıları” penceresi ile sağlanıp, yine buradan kaldırılacağı gibi diğer bir özellik de “Malzeme Ağacı”dır. Malzeme ağacı bir ağaç yapısındadır.Tüm malzemeler seçildiğinde ekranın sağ tarafında hiçbir Genel veya Tablolu malzeme sınıfına bağlı olmayan malzemeler listelenir. Bağlı olanlar ise, seçilen Genel ya da Tablolu sınıf altında listelenir.

            
Malzeme özellikleri

Malzemeler ifade edilirken kullanılan karakteristiklerdir.Malzemeleri genel içerisinden ayırt etmek için kullanılır. Mesela kırmızı yazlık ekose kumaş ya da large beden mavi lacoste gibi. Burada yazlık  ve ekose ile large ve mavi malzeme özellikleridir.
Malzeme özellikleri tablolu malzeme sınıfları oluşturma sırasında aktif olarak kullanılır. Bir malzemenin belli bir tabloya üye olması için uygun özelliklerin atanmış olması gerekir. Malzeme tablosunda herbir hücre için bir değer sözkonusudur ve aynı özelliklere sahip birden fazla malzeme aynı tabloya atanamaz.


Örnek 1 (Tablolu Malzeme Sınıfı)

Tms.001 Pantalonlar

Malzeme özellikleri         Özellik değerleri
Renk......................................   Mavi,Siyah
Beden....................................  36,38,40
Model................. ..................  Fermuarlı
Marka....................................  Lee,Levis


Tablolu malzeme sınıfı içerisinde malzeme özellikleri aşagıdaki gibi girilir
Her özellik satırının tüm değerleri kart içerisinde seçilmelidir.
Özellik penceresindeki satır/sütun kolonu; Özellik değerlerinin oluşturulacak tabloda satırda veya sütunda yer alması için kullanılır.

 

Tablolu malzeme sınıf kartı kaydedildikten sonra üzerinde F9 Malzeme tablosu ile malzeme özellikleri kombinasyon sayısı kadar hücre içeren malzeme tablosuna ulaşılır.
Sınıfa malzeme ataması;
1-   Malzeme tablosu içindeki hücrelerden F10 ile malzeme  kartlarını seçerek. Bu esnada tablodaki hücre özellikleri ile malzeme özelliklikleri ve biriminin aynı olması gerekmez program bu esnada malzemeye ait özelliği tabloda hücrenin gerektirdiği özellik olarak güncelliyecektir.
2-   Malzeme tablosundan “Otomatik Malzeme Kartı Ataması” ile tablodaki hücre sayısı ve sınıf özellikleri ile örtüşen malzeme kartı oluşturularak
3-   Özellikleri tablolu malzeme sınıfı ile örtüşen mevcut malzeme  kartı üzerinden F9 sınıf bağlantılarından bağlanacak malzeme sınıfı seçilerek
4-   Malzeme sınıf ağacından.

 

otomatik malzeme kartı ataması aşamasında karşımıza çıkan “otomatik malzeme (sınıfı) kartı üretme” penceresinde oluşturulacak malzeme kartlarının kodu istenilen kod yapısı ile oluşturulur.
Malzeme özelliklerinin malzeme kodunda yer alması isteniyorsa aşağıdaki gibi özellik değerleri seçilerek istenilen kısaltmalar belirlenir.

 

Tablolu malzeme sınıfı kaydedildikten sonra yukarıdaki kod yapısına göre malzeme kartları otomatik oluşturulmuş olacaktır.

Not: Tablodan bağımsız otomatik malzeme kartları üretilmek isteniyorsa
Malzeme yönetimi/İşlemler/Otomatik Malzeme(Sınıfı) Kartı Üretme işemi kullanılabilir.



Örnek 2 (Genel Malzeme Sınıfı)

Genel Malzeme Sınıfı Örnek;
   
                                         Gms.001  İlaçlar

 
        Gms.002                          Gms. 003                   Gms.004
 Antibiyotikler(gms)            Ağrı kesiciler                Vitaminler
Mzm.001 Alfasilin            Mzm.004 Vermidon      Mzm.006 One a day
Mzm.002 Zitromax          Mzm.005 Minoset        Mzm.007   Supradyn
Mzm.003 Augmentin                                            Mzm.008   Vitadyn

Genel malzeme sınıfında özellik kullanımı istenirse;

Özellik      Değer
Güç           Normal/Fort
Ambalaj    Kapsül/Tüp         

Malzeme kartları ve malzeme sınıf kartları açıldıktan sonra;
Malzeme kartı üzerinde F9 “Sınıf Bağlantıları” yada diğer üç yöntem kullanılarak  malzemeler malzeme sınıflarına bağlanabilir.   


Malzeme sınıflarının sınıfa ait detay bilgileri hareket girişi sırasında;
Genel malzeme sınıfı için, ; Malzeme satır türü Malzeme sınıfı seçildikten sonra F9 “Malzeme Sınıfı Detay Satırları” yada hazırlanmış bir dağılım şablonu var ise F9 “Dağılım Şablonu Uygula” penceresinden girilir.
Tablolu malzeme sınıfı için; Malzeme satır türü Malzeme sınıfı seçildikten sonra
F9 “Tablolu Malzeme Sınıfı” ile girilir.

merek1983

  • Ziyaretçi
Ynt: Üretim
« Yanıtla #7 : 28.05.2011, 03:07 »
Üretim Yönetimi :

Gold Klasik 2 Ver 3 Üretim Sistemi İş Akış Şeması
                             
                                      İşyerleri
                             Fabrikalar-Fabrika Bölümleri


                                      Ambarlar
 

                    Malzeme Kartları               
           

                     İş istasyonları               

                                                                         
 
                              Operasyonlar



                                 Üretim reçeteleri



                                     Üretim emirleri



      
             İş emri      İş emri        İş emri      
            
   
                  
                         Ambar fişi, Sarf fişi,Fire fişi
                                            Üretimden giriş fişi


Üretim emri verilen malzemenin reçetesindeki yarımamuller girdi türünde ise her üretim emri bir iş emrinden oluşuyor olacaktır.Ancak yarımamuller sanal yarımamul türünde ise üretim emrinde ki iş emri sayısı birden fazla olacaktır.



Fabrika Tanımları

Firmanın işyerlerine ait fabrikaların tanımlandığı penceredir.Her fabrika bir işyerine ve dolayısıyla bir firmaya bağlı olmak zorundadır.Ancak her iş yerinin bir fabrikası olmak zorunda degildir.

Fabrika tanımları, üretim faaliyetlerinin yürütüldüğü fiziksel yapıları simgeler.
Bu pencere üzerindeyken görüntülenecek yardımcı bir menü kullanılarak, fabrika tanımına bağlı diğer organizasyonel tanım kayıtlarına da edit modunda ulaşılabilmelidir.(ait olduğu işyeri, fabrika bölümleri, ambar tanımları ve haftalık çalışma günleri)

Haftalık çalışma günleri kaydı, üretim sürelerinin ve maliyetlerinin hesaplanmasında yararlanılacak bir kayıttır. Faaliyet sürdürülen çalışma günleri her fabrika için değişebilir. Durgunluk dönemlerinde çalışma günü sayısı düşebileceği gibi talebin yoğun olduğu dönemlerde artabilir. Bu değişiklikler de üretim günlerini değiştirecek, çalışma günü arttığında herhangi bir üretim daha kısa zaman dilimine yayılacak , azaldığında ise daha uzun zaman dilimine yayılacaktır.



Malzeme Kartları

Üretimde kullanılacak Hammadde,Yarı Mamul ve Mamul kartları açılırken, malzeme kartı içerisinde F9 “Fabrika Paremetreleri”nde yer alan bilgilerin doldurulması gerekmektedir.
 

Fabrika paremetreleri

Otomatik Malzeme çekişi: Malzeme Üretim emrinde girdi olarak kullanıldığı zaman fabrika bazında,sarf ve fire,üretimden giriş   fişlerinin üretim emrinin durumuna göre oluşturulması durumlarını belirleyen bir kayıttır.
Kayıt üç seçenekten oluşur.
1-Yapılmayacak: Otomatik malzeme çekişi yapılmayacak seçilirse ilgili malzeme için program tarafında üretim fişleri oluşturulmaz.
2-Üretim emri başladığında: Sarf ,fire fişleri  üretim emri başladı durumunda iken oluşur.Üretimden giriş fişi her zaman emir tamamlandığında oluşur.
3-Üretim emri tamamlandığında: Tüm Üretim fişleri, üretim emri tamamlandı durumunda iken oluşur.
Not:Üretim den giriş fişleri Otomatik malzeme çekişi üretim emri başladığında seçili olsa  bile  herzaman üretim emri tamamlandığında oluşur.

Temin Şekli: Bu tanım sadece yarı mamul ve mamul için malzemenin temin şeklini belirler.Üretim sürecine girecek malzeme ya tedarikçilerden satınalma yolu ile yada fabrika içinde üretme yolu ile temin edilebilir.Bu kayıt üretim emirleri işlemleri sırasında öndeğer olarak görülür ancak kullanıcı isterse değiştirebilir.

Lot/Seri No İlk Değeri:Sözkonusu malzemenin seri/lot takibi yapılıyorsa aktif olacak bir alandır.Üretim emrine bağlı olarak oluşturulan üretimden giriş fişinde, otomatik olarak  seri/lot numarası oluşturulabilmesi için kullanılan başlangıç değeridir.Malzemenin ilk üretimden giriş fişinde bu başlangıç değeri kullanılarak malzemeye ait seri/lot numarası oluşturulacak ve sonraki üretimden girişlerdeki seri lot numaraları,en son yaratılan seri/lot numarasının üstüne eklenerek
oluşturulacaktır.

Çıkış İşlemlerinde Seri/Lot Belirleme Yöntemi: Üretim emrine bağlı olarak otomatik oluşturulacak sarf ve fire fişlerinde kullanılacak malzemelerin, hangi seri/lot numaralı malzemeler olacağının,hangi yönteme göre belirleneceğini öngören bir alandır.Bu yöntem FIFO yada LIFO olabilir.Yöntemin öndeğeri Ticari sistem Yönetimi/Malzeme Yönetimi Paremetreleri içinde Seri/Lot kullanım yönteminden belirlenebilir.
Örnek\Sarfedilecek malzeme lot numarasına göre takip ediliyor olsun.Üretim Emrine bağlı olarak 100 adetlik sarf fişi kesilecek ve 100 adet için lot numarası otomatik olarak seçilecek.
Sarf malzemesinin sırası ile  giriş hareketleri ve lot numaraları da aşağıdaki gibi olsun.

20 adet alım LT.001
80 adet alım LT.002
60 adet alım LT.003
Yöntem Fıfo seçilmiş ise sarfedilecek malzemenin 100 adedi için LT.001 lot numaralı giriş 20adet ve LT.002  80 adet kullanılacaktır
Yöntem LIFO seçilmiş ise LT.003 60 adet LT.002 40 Adet kullanılacaktır.

Üretimden Grişlerde Lot Büyüklüğü: Lot takibi yapılan mamül ve yarımamüller için  aktif olan bir alandır.Üretimden girişlerde otomatik olarak oluşturulan lot büyüklüklerini belirlemek için kullanılır.Lot büyüklüğü iki şekilde belirlenebilir:
       1.Üretim Miktarı:Üretimden giren miktar ne olursa olsun,üretimden giriş miktarı kadar malzemenin tek bir lot numarası altında toplanacağını belirtir.
Üretim miktarının 100 ise 100 adedin tamamının lot numarası aynı olacaktır.
        2.Sabit Büyüklük:Otomatik olarak oluşturulan lotların üretim miktarı ile bağlantılı değil kullanıcının belirleyeceği miktarlarda lot numarası verilmesi için kullanılır.Lot büyüklüğü; sabit büyüklük olarak seçilirse altında bulunan alana bu büyüklüğün ne olduğu girilmelidir.
        Üretim miktarı 100 ve sabit büyüklük 20 ise üretim emri sonucu oluşacak üretimden giriş fişinde her 20 adete farklı lot numarası verilecektir.


Üretim ile oluşan fişler:

Sarf fişi: Malzemelerin sarfedilerek üretim için kullanıldığı anlamına gelir.    Çıkış fişidir.                             
Fire fişi: Sarf fişi ile aynı özelliktedir. Ancak üretim için kullanılan değil, üretim operasyonu sırasında fire olan malzeme miktarlarını belirtmek için kullanılır.
Üretimden giriş fişi : Üretilen ana mamul ve diğer çıktı miktarlarını belirten fiş türüdür
Ambar Fişi: Malzemenin bir ambardan digerine taşımasını yapan fiş türüdür.Üretim emri verildiginde statüsü planlanan  ambar fişinin oluşması bu üretim emri içinde bir sanal yarımamul tanımı olduğunu ve bu sanal yarımamulün üretilip üretimden girişinin yapıldığı  ambar ile onun tüketildigi ambarın farklı  olduğunu hatırlatmalıdır.Program sanal yarımamulun üretildigi ambardan, onun ana ürün  üretiminde sarf edilmesi için bulunması gereken ambara transferini bu fiş ile yapmaktadır.

KAYNAK YÖNETİMİ

Bu bölümde üretimde kullanılacak iş istasyonları tanımlanır.

İş İstasyonları :

İş İstasyonları, üretim sürecindeki her bir operasyonun gerçekleştirildiği makinalar  olarak tanımlanabilir.  Kartlarda iş istasyonunun kodu, açıklaması, yetki kodu, özel kodu,fabrika ve bölüm bilgileri, günlük çalışma saati bilgileri tutulur.

İş istasyonu kartı içerisinde tanımlanan Hammadde Ambarı ,Mamul/Yarı Mamul ambarı, sırası ile; Bu iş istasyonuna işlenmek için gelen hammaddelerin hangi ambardan çekileceği,bu iş istasyonundan çıkan mamul/yarı mamullerin hangi ambara gönderileceği bilgisi için kullanılır.
Operasyon yapılırken yapılan işlem tamamen el işçiliğine dayansa ve fiilen bir makina kullanılmasa  bile programda bir operasyon tanımı yapılırken iş istasyonu seçilmek zorundadır.

İş İstasyonu Maliyeti:

İş istasyonlarının YPB ve RD üzerinden saatlik maliyetlerinin girildiği bölümdür.

merek1983

  • Ziyaretçi
Ynt: Üretim
« Yanıtla #8 : 28.05.2011, 03:07 »
ÜRETİM TANIMLARI

Operasyonlar :

Bir üretinin gerçekleştirilebilmesi için yapılan iş operasyon olarak adlandırılır.
Operasyon kartı içerisinde aşağıdaki bilgiler tanımlanır.

-İş İstasyonu Kodu/Açıklaması: Operasyonun gerçekleşeceği iş istasyonu,
-Sabit Hazırlık Süresi :İşlem başlamadan önce  iş istasyonunun hazırlanması gereken sürenin belirtildiği alandır.Miktar bağımsız süredir.
Örnek\Prese  kalıp takmak için geçen süre,fırının ısıtılma süresi,....
Sabit hazırlık süresi girilmesi zorunlu bir alan degildir.
-İşlem Partisi :İş istasyonunun bir kez çalışması ile üretilen malzeme miktarıdır.
Seçilen iş istasyonunda aynı anda kaç malzemenin işlenebildiği işlem partisi alanında belirlenir.İşlem partisi girilmez ise operasyon kartı kaydedilemez.
-İşlem Süresi : Belirtilen işlem partisinin işlenebilmesi için gereken süredir.İşlem süresi girilmez ise operasyon kartı kaydedilemez.

Programda Bir operasyon aynı anda sadece bir iş istasyonunda gerçekleştirilebilir.   

Ürün Reçeteleri :

Ürün Reçetesi, bir mamulü yada yarımamulu üretebilmek için kullanılması gereken diğer malzemelerin, miktarlarının ve üretimle ilgili diğer bilgilerinin girildiği kayıttır.

Ürün Reçetesi  kaydı ana tanım penceresinde;
ürün reçetesi kodu ve açıklaması, ana ürün(mamul,yarı mamül) kodu ve açıklanması tanımlanır.

Ürün Reçetesinin hangi malzemenin üretilmesi için oluşturulduğunu gösteren  ürün(mamul) kodu, sistemde kayıtlı malzeme tanımları arasından seçilir. (Sadece mamul ve yarımamul türündeki malzemeler ile  malzeme sınıfları seçilebilir.)

Not : Ürün Reçetesi tanımı sadece malzemeler için değil, belirli bir malzeme grubu için de yapılabilir. Bu durumda ana ürün kodu olarak bir malzeme grubu(sınıfı) kodu seçilmelidir. Ürün grupları(sınıfları) için yapılan Ürün Reçetesi tanımları o grubun altında yer alan tüm malzemeler için  Ürün Reçetesi satırlarında belirtmek koşuluyla kullanılabilir.

Ürün reçetesi satırlarında ise; varsa fire oranı, konsinye veya alternatif kullanılıp kullanılmayacağı, belirli bir koşula bağlı mamül üretilip üretilmeyeceği , girdi olarak yarı mamul veya sanal yarı mamul kullanılıyorsa bu yarı mamulün hangi ürün reçetesi kullanılarak üretileceği(ürün reçete kodu), üretimde kullanılması gereken girdilerin  maliyetlendirmeye dahil edilip edilmeyeceği (üretim/maliyetlendirme), birden fazla çıktı olması durumunda bu çıktıların üretim emri maliyetinin ne kadarlık kısmını alması gerektiğine dair hesaplamada kullanılacak bilgilerini girmek mümkündür.

Ürün reçetesi satır bilgileri şunlardır:

Reçete Satır Tipi :

Ana Ürün : Üretim sonucunda çıkması planlanan mamüldür.
Yan ürün : Üretim sonucunda çıkması planlanmayan mamul yada yarı mamuldür. Üretim sürecinde ana ürün yanında elde edilen ancak kendisi planlanmayan malzemelerdir.
Sanal yarı mamul. Üretim sürecinde üretilen ve aynı süreçte tüketilen yarımamullerdir.Soklanmayan malzemelerdir.Ana ürüne üretim emri verildiginde aynı üretim emri içinde sanal yarımamullerin üretimden girişi ve sarfı saglanır.
Ek ürün : Üretim sonucunda çıkması planlanan mamul yada yarı mamuldür. Üretim sürecinde ana ürün yanında elde edilen üründür.

Malzeme Kodu ve Açıklaması: Üretimde kullanılacak malzeme kod ve açıklamasıdır.
Miktar: Kullanılacak ya da üretilecek malzeme miktarıdır.
Birim: Malzemenin hangi birim üzerinden kullanılacağı ya da üretileceği dir.
Fire Faktörü: Girdi reçete satırlarında kullanılan malzemenin üretim sürecinde vereceği fire miktarı bu alanda kaydedilir. Fire miktarı yüzde olarak verilir.
Fire Hesaplama: Üretimde fire oranı belirtilmişse,firenin ne şekilde hesaplanacağı bu alanda belitilir. Bu alan “Brüt “ve “Net” olmak üzere iki seçeneklidir.
Net seçiminde, miktar alanında girilecek malzeme miktarının gerçek miktar olduğu varsayılır ve fire yüzdesi bu miktarın üzerine eklenir. Kullanılacak malzeme miktarı ve fire miktarı toplanarak stoktan düşülecektir.
Brüt seçimi yapıldığında, miktar alanında girilecek malzeme miktarı üzerinden, belirtilen fire yüzdesi kadar fire hesaplanır. Hesaplanan miktar, kullanılacak hammadde miktarından çıkartılarak gerçek sarf miktarı hesaplanır. Firenin düşürülmesiyle miktar alanına girilen değer elde edilir.
Örnek: 1 adet gömlek üretebilmek için 100 cm kumaş ihtiyacı ve fire oranı %10 verilerek hazırlanmış bir üretim reçetesi kullanıldığında fire oranının net olması durumunda sarf edilecek kumaş 100 cm fire 100*%10=10 cm,kullanılan toplam kumaş ise 110 cm olacaktır.Fire oranının brüt olması durumunda fire: 100-(100/110*100)=9.0909... sarf 90.9090.... olacaktır.Bu durumda kullanılan toplam kumaş 100 cm dir.

Ölçeklenebilir: Üretilecek çıktı ve bu çıktının üretilmesinde kullanılacak malzeme miktarı arasındaki orantıyı belirlemek için kullanılır. Miktar ile ilgili koşulun belirlendiği alandır.
-Ölçeklenebilir seçiminin yapılması durumunda birim çıktı için kullanılan malzeme ve üretilecek miktar dikkate alınarak üretimde kullanılacak malzeme miktarı hesaplanır.
-Ölçeklenebilir seçeneği işaretlenmezse, girdi malzeme satırlarında verilen  miktar,
çıktı miktarı ne olursa olsun  kullanılacak sabit miktardır.
Örnek\(Ölçeklenemez)Ara kablo üretiminde, üretilecek koblo boyundan bağımsız olarak kullanılacak fiş takımının herzaman 1 adet olması.



Alternatif kullanma parametreleri ve anlamları

Tek tip malzeme kullanılacak: Malzemenin sadece eksik miktarının değil tümünün tek bir alternatifle karşılanacağı anlamına gelir.
Tek tip alternatif kullanılacak: Malzemenin eksik miktarının tek bir alternatifle karşılanacağı anlamına gelir.
Karışık kullanılacak: Eksik kalan kısım için o miktarı tamamlayacak şekilde karttaki öncelik ve fiili stok durumuna göre birden fazla alternatif kullanılabilir anlamındadır.

Örnek\(Alternatif) 1 metre “Kırmızı Kumaş”  üretebilmek için 100 metre “B Marka Kırmızı İplik ” ihtiyacı vardır.1 metre kumaş üretimi için üretim emri verildiğinde B marka kırmızı iplik mevcudu ise 50 metredir.B Marka Kırmızı ipliğin alternatifleri ve mevcut miktarları ise aşağıda verildiği gibidir.
M1 mark.kırm ip    10  metre
M2 mark.kırm.ip    20  metere
M3 mark.kırm.ip    50 metere
M4 mark.kırm.ip    100 metere   
M5 mark.kırm.ip    80   metre           

Reçete içerisinde B Marka Kırmızı İp  Hammadde satırında alternatif kullanımının “Karışık Kullanılacak” olması durumunda;
 50 metre B Marka Kırmızı İp kullanılacak geri kalan 50 metre için  alternatif kullnımı ise, malzeme kartı içerisinde alternatif penceresinde tanımlanan  öncelik,asgari azami miktar,başlangıç bitiş tarihi dikkate alınarak sırası ile
M1’ den 10 metre M2’den 20 metre M3’ten ise 20 metre olacaktır.

Tek tip alternatif kullanılacak olması durumunda ise;
Yine 50 metre  B Marka Kırmızı İp kullanılacak geri kalan 50 metrelik ihtiyaç ise tek alternatiften karşılanacaktır.Bu da  , malzeme kartı içerisinde alternatif penceresinde tanımlanan  öncelik,asgari azami miktar,başlangıç bitiş tarihi dikkate alınarak M3 yada M4 Yada M5 hammaddelerinden herhangi biri ile karşılanabilir.

Tek tip malzeme kullanılacak olması durumunda ise;
Orijinal malzeme B Marka Kırmızı İp İhtiyacı karşılamadığı için 100
Metrenin tamamı tek bir alternatiften karşılanacaktır.Yani 50 Metre B Marka kırmızı ip hiç kullanılmayacak, 100 metrenin tamamı M4’ten alınacaktır.Böylece 1 metre kırmızı kumaş üretiminde farklı marka ipler kullanılmadığı için ton farkı olmayacaktır.
   
Konsinye Kullanımı: Konsinye olarak elde bulunan malların üretimde kullanılmak istenmesi durumunda bu alan işaretlenir.

Ürün Reçetesi KoduAçıklaması: Sanal yarı mamul satırlarında, bu ürünlerin üretilmesinde kullanılan reçete kodu/açıklamasıdır.
Maliyetlendirme: Reçete satırının Maliyetlendirme işlemlerinden etkilenip etkilenmeyeceği  bu alanda belirlenir. Alanın işaretlenmesi durumunda satır bilgileri maliyetlendirmeye dahil edilir, işaretli değilse bu satır maliyetlendirmeye katılmaz.
Maliyet Katsayısı: Ana ürün, ek ürün ve yan ürün reçete satırlarında maliyet bilgisinin kaydedildiği alandır.











Üretim Emirleri :

 
Genel :

Fiş No :  Üretim emrine verilen takip numarasıdır.
Tarih   : Üretim emrinin girildiği tarihtir.
Fabrika : Üretimin yapılacağı fabrikadır.
Durumu : Üretimin hangi aşamada olduğunu belirtir.
                 Başlamadı,Devam Ediyor,Tamamlandı,Kapandı durumları mevcuttur.Durum değişiklikleri üretim emri üzerinde F9 menü den yapılır.
Mamul Kodu : Üretilecek olan mamulun girildiği alandır.
Miktarlar : Üretim emri verilen mamulün ne kadar miktar üretileceğinin girildiği  alandır.Planlanan ve Gerçekleşen olarak ikiye ayrılır.Kullanıcılar üretim emri veririken planlanan alanını doldrmak durumundadır.
Reçete Bilgileri : Üretilecek olan Mamulün üretim emrinde kullanılacak reçetesinin  kodu’nun ve açıklamasının girildiği alandır.
 Tarih Bilgisi : Hedeflenen,Planlanan ve Gerçekleşen üretim tarihlerinin yer aldığı alandır.
                      Hedeflenen ; kullanıcı tarafından üretim emri kaydı sırasında girilen başlangıç,bitiş süre bilgisidir.
                      Planlanan ; Hedeflenen tarihler, iş istasyonu ve operasyon süreleri ve fabrika bölümü çalışma günleri dikkate alınarak program tarafından hesaplanan tarih ve sürelerdir.Bir anlamda üretim emrinin başlaması ve bitmesi gereken  tarihler olarak tanımlanabilir.
                      Gerçekleşen; Kullanıcı tarafından girilen gerçekleşen tarih bilgileridir.

Planlama Metodu : Üretim emrinin verilen başlangıç tarih ve saatine göre nezaman biteceği yada belirli tarihte bitmesi planlanan üretim emrinin başlaması gereken zamanının planlanması için kullanılır. İleriye doğru planlama ve geriye doğru planlama olmak üzere iki şekilde uygulanabilir.
           İleriye doğru planlama: Bu yöntemde üretim emrinin hedeflenen başlangıç tarihi ve saati kullanıcı tarafından verilir ve iş istasyonu çalışma süreleri , operasyon süreleri ve fabrika bölümü çalışma günleri  dikkate alınarak program tarafından planlanan tarihler  hesaplanır.Stoğa üretim yapan firmalar bu yöntemi kullanabilir.
           Geriye doğru planlama : Daha çok sipariş üzerine üretim yapan firmaların kullandığı planlama yöntemidir.Planlanan tarihlerin hesaplanabilmesi için  üretim emri içerisinde hedeflenen bitiş tarihi ve saati girilmelidir.

Not: Üretim emrinin planlama  metotlarına göre belirli zaman dilimlerine oturtulması
Serbest bırakma ile gerçekleşir.Üretim emri ilk kayd edildiginde serbest bırakma işlemide yapılır.Ancak daha sonra üretim emri içinde planlanan süre bilgisini degiştirecek yönde bir değişiklik yapılıp kayd edilirse üretim emri yeniden zaman ekseni üzerine yerleştirilmeyecektir.Bunun için F9 serbest bırakma yapılır.Üretim emri içinde yapılan fabrika degişimi,ana ürün miktar ve hedeflenen tarihlerinin degişimi üretim emri içinde   hesaplatma işleminin yeniden yapılması gerekliliği   konusunda uyarı verir.Üretim emri içinde yeniden hespaltma yapılan durumlarda üretim emrinin kaydı serbest bırakma işlemini de yapacaktır.Ancak bunun dışındaki örnegin üretim emri satırlarındaki işlem süresinin değiştirilmesi, üretim emrini yendien zaman ekseni üzerine yerleştirmeyecektir.Bu nedenele F9 serebest bırakma yapılmalıdır.


Üretim emri eklenirken F9 hesapla işleminin yapılması ilgili üretim emrinde reçeteden farklı olarak  girdilerin ve miktarların değişimine yada işlem sürelerinin değişimine izin verecektir. Yapılan bu değişkiklikler üretim emrine özgü değişiklikler olarak kalacak ürün reçetesine yansımatyacaktır.Üretim emri satırları hesapla denilerek oluşturulduktan ve emre özgü değişikliker yapıldıktan sonra üretim emri içinde yeniden hesapla işleminin yapılması yapılan degişiklikleri iptal edip, üretim emri satırlarının yeniden reçete tanımına göre oluşmasına neden olacaktır.

   
Örnek 1
Artı Ayakkabı Firması çeşitli modellerde ve renklerde ayakkabı üretimi ve satışı yapan bir firmadır.Bu firma bir model ayakkabının çeşitli renklerini aynı model numarası ile tanımlanan malzeme sınıfı altında toplamaktadır.
Sistem işletmeninde Firma/İşyeri/Fabrika tanımları için defoult değerler kullanılacak,ancakfabrikanın aşağıdaki bölümleri oluşturulacaktır.

Fabrika Bölümleri
0-Kesim
1-Dikim
2-Montaj

Fabrikaya bağlı ambarlar aşağıdaki şekilde oluşturulacaktır.
0-Hammadde
1-Yarımamul
2-Mamul

Ticari Sistem Yönetimi/Ambar Paremetreleri/Teminde Kullanılacak Ambarlar bölümünde tüm ambarlar seçili olacaktır.

Üretim için gerekli diğer veriler aşağıdaki şekildedir

merek1983

  • Ziyaretçi
Ynt: Üretim
« Yanıtla #9 : 28.05.2011, 03:08 »
Malzeme Tanımları
          Kodu         Açıklaması                                      Birim
(HM)  Mshm1       Siyah Deri                            Desimetrekare
          Mshm2       Kahve Deri                                Desimetrekare
          Mshm3       Taban                                        Çift
          Mshm4       Bağcık                                        Çift
          Mshm5       Taban Astarı                              Çift
          Mshm6       Etiket                                        Çift
          Mshm7       İplik                                          Metre/Cm       

(MM)  Msmm1      Siyah Ayakkabı                           Çift
          Msmm2      Kahve Ayakkabı                          Çift

(YM)  Msym1      Dikilmiş Siyah Saya                    Çift
         Msym2      Dikilmiş Kahve Saya                    Çift
   Msym3     Kesilmiş Siyah Saya              Çift
Msym4     Kesilmiş Kahve Saya              Çift

(MS)   Ms1           Ayakkabı Malzeme Sınıfı            Çift
           Ms2           Dikilmiş Saya Malzeme Sınıfı     Çift
    Ms3      Kesilmiş Saya malzeme sınıfı   Çift



Ms1   Ayakkabı Malzeme Sınıfı                   Ms2   Dikilmiş Saya Malzeme Sınıfı
             Msmm1 Siyah Ayakkabı                                         Msym1 Dik.Siyah Saya
             Msmm2 Kahve Ayakkabı                                       Msym2 Dik.Kahve Saya       
Ms3   Kesilmiş Saya Malzeme Sınıfı
              Msym3 Kes.Siyah Saya
              Msym4 Kes.Kahve Saya       



Tüm iş istasyonları için günlük çalışma saati ve saatlik maliyeti aşağıdaki gibidir.
İş İstasyonu   Günlük Çalışma Saati   Saatlik Maliyeti   Fabrika /
Fabrika Bölümü   Hammadde /
Yarı Mamül-Mamül Ambarı
 Kesim Makinası    10 saat        1.000.000   Merkez Fab./
     Kesim Böl.   Hammadde /
    yarımamul
Dikim Makinası     21 saat     3.000.000   Merkez Fab./
Dikim Böl.   Hammadde /
yarımamul
Montaj Makinası     18 saat        1.000.000   Merkez Fab./
Montaj Böl.   yarımamul /
     Mamül

Tüm operasyonlar için satır bilgileri aşağıdaki gibidir.
Operasyon   Makina   İşlem Partisi   İşlem Süresi
Kesim   Kesim Makinası        1     10 dk
Dikim   Dikiş Makinası        1     15 dk
Montaj   Montaj Makinası        1      5  dk


Kesilmiş Saya         Deri                                         Kesim Operasyonu


                            Kesilmiş Saya   
Dikilmiş Saya          İplik                                           Dikim Operasyonu
                                 
                           

 

                        Dikilmiş Saya
                   Taban                                 
 Ayakkabı         Taban astarı                                  Montaj Operasyonu   
           Etiket
           Bagcık




Kullanılan hammadde girişleri devir fişi ile Hammadde Ambarına yapılmış olup miktar ve birim fiyatları aşağıdaki gibi olacaktır.
 Mshm1       Siyah Deri               500           dmkare          20.000.000
 Mshm2       Kahve Deri              500           dmkare           20.000.000
 Mshm3       Taban                     1000           Çift                5.000.000
 Mshm4       Bağcık                    1000           Çift                   750.000     
 Mshm5       Taban Astarı          1000           Çift                1.000.000   
 Mshm6       Etiket                    1000            Çift                  100.000     
 Mshm7       İplik                       1000           Metre               300.000





Ürün reçetelerinin hazırlanmasına en alt seviyedeki yarı mamul reçetesinden başlanılır ve bir üst seviyedeki reçete içerisinde yarı mamul için hazırlanan reçete seçilir.

Kesilmiş Saya yarımamul reçetesi,Dikilmiş  saya yarımamul reçetesi ve ayakkabı
reçetesi aşağıdaki gibidir.

merek1983

  • Ziyaretçi
Ynt: Üretim
« Yanıtla #10 : 28.05.2011, 03:08 »
Üretim Çok Ayrıntılı Arkadaşlar :D Bilgi İsteyen Özelden Ulaşın bana :D

merek1983

  • Ziyaretçi
Ynt: Üretim
« Yanıtla #11 : 28.05.2011, 03:08 »
Üretim Çok Ayrıntılı Arkadaşlar :D Bilgi İsteyen Özelden Ulaşın bana :D